disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Glassmaskiner 2023

Vad är en glassmaskin?

En glassmaskin är precis som det låter, en maskin som tillverkar glass. Att tillverka glass hemma var något som blev populärt under 50-talet, med stora glassmaskiner som krävde konstant omrörning i en stor hink. Den typen utav glassmaskin finns fortfarande, och kan vara kul att ha, men de är inte speciellt effektiva, och det finns betydligt smidigare modeller idag.

Idag finns två typer utav glassmaskiner; manuella och elektriska. Det finns enkla modeller där man behöver delta i glasstillverkningen mer, och så finns det avancerade modeller där man bara behöver hälla i ingredienserna och trycka på en knapp. Priserna ligger på från några hundralappar och uppåt, beroende på vilka funktioner du vill ha. En billig glassmaskin och en bra glassmaskin kan absolut vara samma sak, men den bästa glassmaskinen är ofta de lite dyrare modellerna.

Vilka delar består en glassmaskin utav?

Alla glassmaskiner fungerar i princip på samma sätt: En slev sitter inuti en cylinderskål där ingredienserna blandas. Skålen ligger i sin tur i en behållare, där is och salt, frysmedel eller kemiska kylmedel lags i i olika lager längs väggarna. Detta kallas ibland för “frysskålen” och det krävs oftast 1-2 dygn i frysen innan den är tillräckligt kall för att kunna tillverka glass.

Olika typer av glassmaskiner

När man börjar jämföra olika modeller märker man att modellerna som finns faller inom några specifika kategorier, även om de varierar kraftigt både i pris och användarvänlighet. För att se vilka som har högst betyg kan det vara värt att läsa en glassmaskin bäst i test undersökning, eller rådfråga en expert.

Is och salt glassmaskiner

Is och salt är en gammaldags typ utav glassmaskin, men det är fortfarande ett pålitligt sätt att göra glass hemma. Ibland liknar de en bytta med en vevarm längs upp, men vissa modeller är färglada med mer moderna utseenden.

glassmaskin testDen här typen av glassmaskin är ofta ganska prisvänligt, och man kan hitta riktigt bra maskiner för under 500-lappen. Men de kräver något mer jobb än andra typer av glassmaskiner. Du måste se till att köpa tillräckligt med salt och is i förtid, och om maskinen är helt manuell måste man också vrida på vevarmen tills glassen är färdig.

Som tur är finns det modeller som har en motor som vevar. Med den typen av glassmaskin så måste man ändå frysa ingredienserna, och hålla koll på maskinen undertiden som den jobbar, men man behöver inte göra vevandet själv.

En fördel med den här typen av glassmaskin är att man har mer kontroll över processen. Man kan experimentera med mängden salt och is som man använder för att uppnå optimala temperaturer. Med manuella modeller kan man kontrollera hastigheten av vevandet vilket påverkar glassens konsistens. Andra fördelar med manuella glassmaskiner är att de

Elektriska glassmaskiner

Elektriska glassmaskiner som använder sig utav en fryst skål, är ett mer bekvämt sätt att göra glass på. Istället för att hålla på med is och salt, så behöver man endast komma ihåg att ställa in bunken i frysen en eller ett par dagar i förväg. Om du ofta gör glass, kan det vara en idé att alltid förvara bunken i frysen, så att glassen snabbt kan bli tillverkad när andan faller på.

Eftersom att bunken redan är genomkyld behöver man endast lägga i ingredienserna och sätta på maskinen, och vänta på att glassen ska bli klar.

Precis som med is- och saltmaskinerna kräver den här typen av glassmaskin lite tålamod. Man måste komma ihåg att ställa in bunken i frysen i förväg, och låta den bli genomkyld innan man kan göra glass.

Elektriska glassmaskiner är vanligtvis dyrare än manuella. Men de är väldigt lätta att använda, så länge man kommer ihåg att frysa in bunken.

Glassmaskin med kompressor

Automatiska glassmaskiner med kompressor är något dyrare än andra modeller, men de är också väldigt populära. I utbyte av det höga priset — över 1000 kr och uppåt — är dom extremt lätta att använda och de producerar riktigt bra glass.

En av de mest populära faktorerna med den här typen utav glassmaskin är att man inte behöver vänta lika länge som med andra typer av maskin. Man kan ha god hemmagjord glass redan inom ett par timmar, eller ännu snabbare, utan massa förberedelser.

Många glassmaskiner som faller inom den här kategorin finns med en mängd olika funktioner, som till exempel digitala displayer, temperaturkontroll, olika hastigheter och möjligheten att hålla glassen kyld även när den är färdig.

Hur fungerar glassmaskiner?

Sleven rör i glassen samtidigs som den kyls ner, för att ge en mjuk och fluffig glass. Om glassen inte skulle bli rörd samtidigt som den fryses ner, så skulle den istället bli isglass. Iskristallerna förstör både smak och textur, därför är det extremt viktigt att glassen konstant rörs om och blandas.

Manuella glassmaskiner kräver att man själv rör om. Vanligtvis tar det 30-40 minuter av konstant omrörning för manuella maskiner innan glassen är färdig. Manuella glassmaskiner med frysskålar behöver bara bli manuellt omrörda ett par- tre gånger, och tillverkningen tar ca 30 min.

De vanligaste elektriska glassmaskinerna använder sig utav is och bordssalt i väggarna på behållaren, och motorn snurrar på behållaren och blandar glassen. Större maskiner har automatiska slevar, så man behöver endast hälla i ingredienserna och trycka på start.

Behöver jag en glassmaskin?

Kortfattat kan man säga att det enda sättet att få glassen att smaka riktigt gott är att använda sig utav en glassmaskin.

Varför kan man inte bara hälla grädde, mjölk och socker in en bunke och stoppa in det i frysen? Det kan man givetvis göra, men det kommer inte att smaka gott. Anledningen är i stort sett en enda sak: luft. Glass kräver luft, men inte för mycket. Glass av hög kvalitet har mindre luft än de billiga varianterna. Har du någonsin funderat över varför det är så stor skillnad mellan glass av riktigt hög kvalitet, och billiga glasspinnar? Om man läser ingredienserna ser man att billig glass har många tillsatsämnen, men de har också mycket luft. Många glassar i lågpriskategorin har upp emot 50% luft, vilket är det maximala tillåtna. Anledningen till att glass kan tillverkas billigt är eftersom att man i stort sett betalar för luft. Men, som tidigare nämnt, man behöver faktiskt luft i glassen, och det är just därför som man behöver en glassmaskin.

En glassmaskin har en speciell slev som rör om glassen på ett sätt så att luft blir inkorporerat. Man kan givetvis frysa in ingredienserna i en bunke och ta ut den var femte minut och röra om, men oavsett hur mycket och hur ofta man rör, kommer resultatet aldrig att bli lika bra som med en glassmaskin.

Det finns så många typer utav glassmaskiner på marknaden att alla kan hitta något som passar ens specifika behov och önskemål. Om du tror att det är för mycket jobb involverat i att ha en glassmaskin, finns det enkla maskiner där bunken förvaras i frysen, och man helt enkelt plockar ut den när andan faller på.

Med en glassmaskin kan man alltså ha färsk hemmagjord glass färdig inom 30 minuter. Vilket förmodligen snabbare än att gå till affären och köpa ett paket glass, och det är definitivt godare. Oavsett om du vill har vaniljglass glassmaskin, eller varför inte choklad, hallon eller några spännande smakkombinationer du aldrig provat förut? Bara fantasin sätter gränser.

En glassmaskin är också optimalt om du följer olika dieter, om du är laktosintolerant, vegan eller har allergier. Gör du din egen glass kan du bestämma själv vilka ingredienser du använder, och du behöver inte oroa dig för konstiga tillsatser och allergener.

Hur väljer jag rätt glassmaskin?

Om du bestämt dig för att göra glass hemma, och är ute efter den perfekta glassmaskinen, finns det massor av alternativ att välja från. Här kommer således några hjälpsamma tips som kan hjälpa dig att navigera marknaden när du inte endast vill förlita dig på glassmaskin test råd & rön, eller andra glassmaskin test. För även om olika glassmaskin test är ett bra sätt att få en bild över vilka maskiner man kanske ska undvika, så säger de inte speciellt mycket om just dina behov och önskemål.

Användarvänlig

En av de viktigaste faktorerna att fundera över när man väljer glassmaskin, är hur mycket jobb själva processen innebär. Många är villiga att betala högre kostnader för en glassmaskin med kompressor eftersom att den typen av maskin gör allt jobb åt dig. En glassmaskin med elektrisk bunke tillverkar glassen snabbt, men kräver planering, och med is- och saltmaskiner kan man ibland vara tvungen att veva själv — om den inte har en motor. Fundera över hur mycket arbete du vill lägga ner på glasstillverkningen, och hur mycket du vill att glassmaskinen ska göra åt dig.

Kostnad

Det finns enorma skillnader i pris när man jämför enkla glassmaskiner och lyxiga kompressormaskiner. De billigaste ligger runt 200 kronor, och de dyraste kan kosta över 5000 kr. Det som spelar störst roll när man köper en dyrare glassmaskin är smidigheten, men många tycker också att kompressormaskiner producerar glass av högre kvalitet.

Storlek / kapacitet

Om du tänker göra glass till hela familjen, eller till ett kalas, så kan det vara bra att köpa en glassmaskin som klarar av att göra stora mängder glass samtidigt. Det är speciellt viktigt om du köper en glassmaskin som har lång tillverkningstid. Som tur är har många långsamma glassmaskiner också de största kapaciteterna, medan kompressormaskiner oftast är lite mindre (men då kan man å andra sidan göra flera omgångar under kortare period)

Konsistens

vaniljglass glassmaskin

För en del konsumenter är konsistensen på glassen extremt viktigt, även fast det är något av det svåraste att avgöra innan man provat maskinen. Smaken på glassen beror på vilka ingredienser du använder, men konsistensen avgörs av vilken typ av maskin du använder och hur den fungerar.

Vissa av de mer lyxiga glassmaskinerna säljer bra för att de är kända för att producera en mjuk och len glass. Och glassmaskiner med kompressor är speciellt kända för oslagbar konsistens.

Hastighet

När du väljer vilken glassmaskin som är rätt för dig bör du fundera över hur snabbt du vill att maskinen ska arbeta, och hur länge du är villig att vänta innan glassen är färdig. Om du vill ha glassen färdig inom ett par timmar, är det en glassmaskin med kompressor du ska ha.

Alla andra glassmaskiner kräver mer förarbete från och med att du bestämt dig för att göra glass, och det tar längre tid innan du kan avnjuta din efterrätt. Om du är bra på, och tycker om att, planera saker och ting i förväg, behöver det inte vara några problem. Men om snabbheten är viktig bör du tänka på det när du bestämmer dig för vilken glassmaskin du ska investera i.

Rengöring

Alla köksmaskiner man använder kräver viss rengöring efter att de används, och glassmaskiner är såklart inget undantag. Om du inte har något emot att diska och städa, behöver du kanske inte fundera så mycket över hur enkelt det är att göra rent din glassmaskin, men annars kan det vara värt att ta reda på hur glassmaskinen ska göras rent innan du bestämmer dig.

Små glassmaskiner är oftast enklare att göra rent än stora, och en del har avtagbara skålar som är lätta att diska ur. För att enklast ta reda på hur enkla eller jobbiga en viss glassmaskin är att göra rent, är det smart att läsa andra konsumenters recensioner för ärliga kommentarer.

Ljud

Alla elektriska apparater gör ljud ifrån sig. Vissa är mer högljudda än andra, och om du är ljudkänslig bör du kolla upp hur högljudda de olika glassmaskinerna är — speciellt om de ska stå på i flera timmar.

Utseende

För vissa konsumenter spelar utseendet inte så stor roll, men om du vill ha din glassmaskin framme på köksbänken ofta kan det vara värt det att kolla igenom och välja en glassmaskin som passar in med din övriga inredning.