disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Kastrullset 2024

Är du trött på att dina kastruller tar lång tid att värma och koka maten eller att det hela tiden fastnar mat i botten av kastrullerna? Kastrullerna kan dessutom vara svåra att diska, är både tunga och klumpiga, vilket gör att du hellre köper hem färdig mat. Kastruller är ett mycket viktigt köksredskap som nyttjas dagligen i nästan alla kök runt om i landet. Att investera i prima kastruller som är enkla att använda, har en suverän värmeförmåga och har en hög kvalitet, gör att matlagningen inte bara blir ett strå vassare utan också roligare för dig.

Rekommendationen är att byta ut dina kastruller mot ett suveränt kastrullset som gör livet och matlagningen enklare för dig. Detta speciellt om du har ett stort intresse av att laga god mat åt dig själv, samt åt nära och kära.  

Materialet har en stor betydelse

När det är dags att köpa en kastrull eller ett set av kastruller, så är det en stor relevans vilket material de är tillverkade av. Material påverkar inte bara hållbarheten utan också din matlagning. Därför är det all idé att investera i ett kastrullset av hög kvalitet för att säkra en bra matlagning och ett nöje i oerhört många år.

Rent generellt så är det bättre om kastrullen har en metallbotten som är lite tjockare jämfört med en tunnare botten. Det innebär att spridningen av värmen i botten blir jämnare, samtidigt som den inte heller kyls ner lika kvickt när ingredienser tillsätts i kastrullen.

Spridningen av värmen påverkas alltså av vilket material som botten är tillverkad av. Koppar har den allra bästa spridningen av värmen och följs därefter av stål och aluminium som också är absolut vanligaste bottenmetallerna. Därför är det inte är speciellt konstigt att exempelvis kopparkastruller har ett ytterhölje av koppar ovan på aluminium och därefter rostfritt stål.

Anledningen till detta beror på är att koppar har den bästa spridning av värme, samtidigt som det har den elegantaste finishen. Aluminium nyttjas för att kostnaden ska bli lägre utan att ge avkall på en sämre värmespridning. Det rostfria stålet används eftersom dess yta är slitstarkt och är således tåligt.

Används en kastrull med en botten som värms snabbt och justerar fort temperaturen efter plattan på spisen, kan göra matlagningen mer besvärlig. Därför rekommenderar vi att du använder en kastrull med en botten som är tjock och av hög kvalitet.

Vissa kastruller kan ha en keramisk beläggning på insidan. Detta innebär att inte enbart insidan skyddas utan gör att matrester fastnar lika lätt och gör det enklare att diska. Annars kan teflonkastruller vara en lösning som har en non-stick-beläggning, men detta material är mycket ömtåligt och kräver köksredskap av trä eller plast för att inte teflonen ska skadas.

Att tänka på innan du köper ett kastrullsett

Med tanke på att kastruller finns i åtskilliga modeller, storlekar och material, kan det vara bra att få lite goda råd och tips på vad du ska tänka på innan nu köper ett kastrullset. Något som också kan påverka ditt val är priset på setet. Här kommer några frågor som du bör ställa dig innan du gör ett val av kastrullset.

Vilken typ av kastrull passar bäst för dig?

Gillar du matlagning och är noga med vilken köksutrustning du använder? Är köket litet eller stort? Vilken budget har du för att köpa ett set av kastruller? Ha dessa frågor i åtanken för att ta reda på vilka behov du har och vilken sorts matlagare du är egentligen.

Käkar du pasta ofta, då bör du investera i en gedigen kastrull för pasta. Lagar du sås ofta är det bra att ha en rejäl såskastrull. Är det trångt eller har du gott om utrymme för kastruller, är mycket relevant och avgör storlekarna på kastrullerna.

Därför är det bra att kastrullutbudet av set gällande pris och storlek, oavsett vilken budget och behov du har. Sedan är det upp till dig att avgöra vilket som är bäst för dig helt enkelt.

Vilken typ av spis har du?

Beroende på om du har en spis med plattor eller en häll, så påverkar det även ditt val av kastrullset. Detta av den enkla anledningen att alla kärl för matlagning fungerar inte på alla typer av spisar. Har du en glashäll, vanliga gjutjärnsplattor, keramisk häll eller gasspis?

Om du har en induktionshäll så krävs det att dina kastruller har en botten som är magnetisk, till de andra typerna av spisarna kan du ha vilken typ av matlagningskärl som du känner för. Något att ha i åtanken är att inte gaslågan är för hög, då kan plasthandtaget på kastrullen smälta.

En annan sak att tänka på är att du bör välja storlek på kastrullen utifrån spisplattans storlek. Detta för att matlagningen ska bli så säker och effektiv som möjligt. Det gör också att du tänker på miljön, eftersom du sparar el samtidigt.

Vilken typ av lock till kastrullerna?

Innan ett köp av ett kastrullset behöver du veta vad du ska använda dem till. Är det för att laga sås, koka pasta och potatis? Följdfrågan blir då om du behöver lock eller inte? Att ha lock är i princip en självklarhet och de få gånger du inte behöver ett lock låter du det ligga kvar i grytskåpet.

Locken bör vara tätslutande för att inte vätskan och värmen ska försvinna ifrån kastrullen. Vissa kastrullock är speciellt anpassade för vissa ändamål, såsom exempelvis pastakastrull som har hål i locket för att det ska bli enklare att hälla bort vattnet från pastan.

Sammanfattning

Inför valet av ett kastrullset är det således viktigt att koll på vilket material du vill att dessa ska vara tillverkade av. Detta på grund av de olika materialens egenskaper i samband med matlagning. Rekommendationerna är att ju tjockare botten en kastrull är desto bättre blir tillagningen av maten.

Genom att följa de goda råden och tipsen så är det garanterat att du på ett smart sätt hitta det set av kastruller som passar dig och dina behov hemma i köket. För att underlätta valet av kastrullset kan du alltid ta del av vår recension, för att göra det enklare för dig.