disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Mandoliner 2024

Mandoliner är kulinariska köksredskap gjorda i plast, metall eller trä och designade för att skiva grönsaker eller skära frukter i olika former. Dessa köksredskap finns i olika former, storlekar och modeller för att säkerställa enhetlighet och hastighet under tillagningen.

Olika typer av Mandolinmaterial

Metallmandoliner

Mandoliner gjorda av metall är vanliga i hushåll och storkök på grund av deras prestanda och effektivitet. Dessa modeller är hållbara och mindre benägna att ta sönder ömtåliga föremål och är dessutom enkla att rengöra, även i diskmaskiner. Men dessa mandoliner har vassa blad som kan leda till handskador om de inte hanteras med försiktighet. Metallmandoliner är idealiska för olika skiv- och skäruppgifter och är enkla att rengöra.

Fördelar

 • Metallmandoliner är pålitliga, effektiva och mångsidiga
 • Bra metallmandoliner skär effektivt fast frukt och andra ingredienser
 • Dessa modeller är robusta och tar inte sönder inte ömtåliga föremål
 • Metallmandoliner är enkla att förvara och att rengöra med tvål och vatten.

Nackdelar

 • Metallmandoliner har spetsiga blad och kan orsaka oväntade olyckor
 • Dessa modeller är dyra och levereras inte alltid med användarmanual
 • Även en bra metallmandolinknopp kan fastna och rinna mycket.

Plastmandoliner

Plastmandoliner är populära och lite billigare än metallmandoliner. De är idealiska för specifika matlagningsuppgifter. Mandoliner med plastmaterial är effektiva när det kommer till att skiva frukt eller grönsaker, men kan tyvärr snabbt missfärgas. Det beror på att plastmaterial inte tål slitage som blir med tiden. Dessa modeller är robusta och kan utföra grundläggande skär- och skivningsuppgifter.

Fördelar

 • Plastmandoliner är kostnadseffektiva och robusta
 • Bra plastmandoliner skär effektivt grönsaker och frukter till juice
 • Dessa modeller är robusta, mångsidiga och effektiva
 • Plastmandoliner är enkla att använda och rengöra.

Nackdelar

 • Plastmandoliner blir snabbt missfärgade
 • Dessa modeller är idealiska för specifika matlagningsuppgifter hemma
 • Även en bra plastmandolin håller inte på lång sikt, till skillnad från andra material.

Trämandoliner

I storhet ett jättebra material. Mandoliner i trämaterial är lätta, prisvärda och effektiva. Dessa modeller är attraktiva, hållbara och kan skära igenom mjuka eller fasta ingredienser. Bra mandoliner i trä säkerställer exakta snitt med utmärkta blad och är lätta att rengöra eller förvara.

Fördelar

 • Trämandoliner är attraktiva, lätta och effektiva
 • Bra trämandoliner skär effektivt grönsaker och frukter med utmärkta blad
 • Dessa modeller är hållbara och mångsidiga
 • Trämandoliner är lätta att rengöra efter användning.

Nackdelar

 • Trämandoliner har raka kanter och kräver handskydd
 • Ingredienser kan fastna under bladet
 • Till och med den bästa trä mandolinen är inte lika imponerande som metallmodelllerna.

Saker att tänka på när du väljer Mandoliner

Kickstand vs Handheld

Eftersom mandoliner är viktiga köksredskap är det nödvändigt att välja mellan stativ och handhållna modeller. Kontrollera om produkten har ett stativ eller är handhållen innan du gör ett köp.

Även om preferenser är en integrerad del av beslutsfattandet, föredrar många proffs att hålla i redskapet medan de skär och skivar. Andra föredrar att stötta upp ett stativ som stöder redskapet före användning.

Handhållna redskap ger dig mer kontroll när du skär och skivar, särskilt när du skär från olika vinklar. Dessutom ger den dig perfekt positionering och möjliggör en enkel överföring av dina skivade ingredienser till en skål.

Bladtyp

Bladtyp är en också kritisk faktor att tänka på när du ska köpa en mandolin. De V-formade, japanska och franska är mandolinbladsvarianter med olika kapaciteter idealiska för dina matlagningsaktiviteter.

Även om dessa blad passar perfekt för olika skivningsuppgifter, bör du alltid överväga att göra ditt val baserat på vad du skär och och hur frekvent den kommer att användas. Dessa blad har strukturerade ytor och säkerställer exakta snitt med tillräckligt djup, så gör ditt val baserat på preferenser.

Storlek

Mandoliner kan påskynda din matlagningsupplevelse och säkerställa perfekta, jämna snitt. Överväg att köpa mindre och bredare mandoliner för att påskynda tillagningsprocessen, eftersom de är enkla både att hantera och förvara. Att investera i större mandoliner kan leda till olika utmaningar för användarna, speciellt när det kommer till navigering.

Medan bredare redskap kan rymma stora frukter och grönsaker, ökar navigeringen risken för en olycka. Mindre mandoliner kommer oftast med utbytbara blad och är mångsidiga och effektiva.

Snitt

Mandoliner erbjuder olika snitt, vilket gör det till en viktig faktor att tänka på innan du gör ett köp. Köp endast en mandolin som uppfyller dina skärkrav, oavsett om du skivar grönsaker, frukt, juliennestrips, och andra matlagningsingredienser etc.

De flesta mandoliner kan skiva, julienne och vågiga snitt, så överväg att välja en modell med dessa förmågor. En enkel mandolin kan skiva mat, men tjockleken den kan hantera beror på vilken modell du använder dig av. Alla mandoliner är kapabla att skiva, men modeller med "v"-form är idealiska för att skiva gurka, morötter, grönsaker, etc.

Modeller med julienne-snitt är perfekta för att skiva lök, potatis, gurka och sallad. Överväg mandoliner med "v" och julienne-snitt om du föredra lite tunnare och mindre snitt under tillagningen.

Säkerhet

Säkerhet är avgörande om du vill njuta av att skiva och skära ingredienser med mandoliner. Köp mandoliner med handskydd eller matbehållare för att förhindra att du glider och skydda dig från bladet. Handskydd kan vara av gummi, plast eller metall på mandoliner och hjälper till att hålla fingrarna borta från bladet.

Överväg att välja mandoliner med plast- och gummihandskydd, eftersom modeller med metallskydd kan vara utmanande. Om tillgängliga mandoliner inte har handskydd eller matbehållare, kan du stödja redskapet med skyddshandskar, handduk, nät etc. Kom ihåg att mandolinens blad är spetsiga och vassa, så att försiktighetsåtgärder med handskydd är nödvändigt för säkerheten.

Slutsats

De flesta mandolinmodeller ger tillräcklig kontroll och snabbar på tillagningsprocessen då de används på lämpligt sätt. Många kockar och husägare tycker dock inte om att använda denna typ av köksredskap för att skära och skiva, på grund av dåligt urval. De flesta mandoliner är enkla att sätta upp och rengöra, men tänk på vilken typ av underhåll de olika modellerna kräver nnan du gör ditt val. Nu är du medveten om de viktigaste faktorerna att ha i tanke innan du köper den bästa mandolinen för dig. Överväg varje faktor noggrant och gör rätt val baserat efter dina behov och preferenser.