disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Diskmaskiner 2024

Att välja en diskmaskin kan kännas väldigt svårt, eftersom det finns ett enormt utbud av dessa produkter till många olika priser. För att göra det enklare för dig, har vi samlat information från olika tester och rapporter från experter i ämnet. Med denna information har vi ställt de olika produkterna mot varandra och valt ut de 5 bästa diskmaskinerna som finns på marknaden just nu.

Om du är ute efter att köpa en bra diskmaskin är det en hel del att tänka på. Variationerna och priser skiljer mellan olika modeller. Sedan är det en mängd funktioner att tänka på, vilket kan göra det svårt att välja den bästa diskmaskinen för dina behov. När du väljer den här enheten måste du ta hänsyn till många aspekter som typ och antal av brännare, värmefördelning, grillkroppsmaterial etc. För att hjälpa dig hitta den bästa diskmaskinen har vi granskat diskmaskin tester och har valt ut de 5 bästa modellerna.

Köp guide

Alla apparater som sparar tid och gör så att man får tid över till annat är en bonus. Det är svårt att föreställa sig livet utan diskmaskin när du väl har införskaffat en. Det finns ett enormt urval och nyckeln till ett bra köp är att se till att du lär dig det du behöver tänka på innan köpet. När du läst vår guide kommer du vet exakt vad det är du ska leta efter.

Yta för diskmaskinen

Innan du köper en diskmaskin är det bra att tänka på var du ska ha den och hur stor diskmaskin du får plats med. Oavsett om du går för en fristående eller en integrerad maskin, använder de flesta maskiner kallt vatten och du behöver placera din diskmaskin så nära din kran som möjligt. Rekommendationen är maximalt cirka 1,2 m i avstånd från din diskbänk. Du kan börja med att begränsa din sökning genom att bestämma vilken storlek du behöver. För att undvika problem med ”glapp” mellan väggen och diskmaskinen kan det vara en bra idé att leta efter den största maskinen (dvs det största antalet platsinställningar) du kan få plats med i ditt kök. Om utrymmet är begränsat finns också mer slimmade och kompakta modeller att välja bland. Det finns också mindre modeller som du kan ställa på köksbänken till exempel.

Storlek på diskmaskinen

Grovt sett finns det ungefär tre standardstorlekar på diskmaskiner: full storlek, slimline och kompakta.

Full storlek: Måtten som är standard är cirka H85 x W60 x D60cm och är en bra storlek för den lite större familjen eller familjen med tonåringar.

Slimline: De vanligaste måtten för en slimline är cirka H85 x W45 x D60cm) och är en bra storlek för ett par eller en liten familj.

Kompakta: Dessa snygga små apparater är cirka H55 x W55 x D50cm och är mycket smidiga för singelhushållet eller för dem som inte behöver diska så ofta.

För inbyggda (eller integrerade som de också kallas) finns det en standardstorlek:

Maskinens storlek är normalt cirka H82 x W60 x D55cm för en maskin i full storlek och H82 x W45 x D55cm för en slimline version.

Diskprogram

När du mätt ut hur mycket yta du har är det dags att fundera över vilka program du behöver. För många alternativ kan vara förvirrande, så leta efter funktioner som gör det lättare att använda maskinen och kom ihåg att specialprogram bara är värda att betala extra för det kommer du att använda dem regelbundet. Det kommer vanligtvis att finnas minst 3 program i din diskmaskin, varav det huvudsakliga är ett program som kan köra disken i 65C, ett ekonomiprogram för normal tvätt och ett program för ”findisk” för känsligare porslin.

Om det finns ytterligare program varierar dessa något beroende på maskinen och kan vara sådant som vattenbesparande program, eko-diskning eller en skölj- och hållfunktion för mycket smutsig disk som lasagne pannor. Sofistikerade maskiner har dessutom ofta sensorfunktioner utformade för att anpassa programmet till belastningen i maskinen, för att minska eller öka mängden vatten eller sköljningar som behövs beroende på hur smutsig disken är.

Tillbehör och extra funktioner

Grundläggande modeller erbjuder mindre i form av prylar eller tillbehör men de bästa maskinerna kan ha en uppsjö av extra hållare och andra saker som du kan få med när du köper din diskmaskin.

Flexibla korgar: justerbara eller avtagbara underkorgar och en höjdjusterbar övre korg som hjälper dig att få ut mesta möjliga av blandade laster av disk.

Timer: Gör att du kan ställa in maskinen så att den startar automatiskt en viss tid. Detta är användbart om du vill köra diskmaskinen på natten då du kanske har en billigare energitariff.

Barnlås: Säkerställer att barn inte kan öppna maskinen medan den är igång.

Läckagesensor: Kontrollera att diskmaskinens inloppsrör har en läckagesensor som stänger av vatten om det skulle översvämma. Vissa maskiner har funktionalitet för att upptäcka förändringar i vattentrycket högst upp i inloppsslangen och en säkerhetsventil kommer då att stänga av vattnet.

Diskmaskinsmatta: Det kanske låter som en självklarhet men många missar att de behöver köpa till en slags plastbricka som ska placeras under själva diskmaskinen och som kan ta upp eventuellt spillvatten eller mindre läckage. Detta är en billig och bra försäkring för att undvika vattenskada på golvet under diskmaskinen.

Torkcykler

Diskmaskiner i full storlek har vanligtvis en torkcykel. Det finns i huvudsak två olika metoder som används:

Varmluft: Mest effektiva torkmetod men använder lite mer el. Ett element värmer luften för att torka föremålen i diskmaskinen.

Restvärme: Diskmaskinen använder restvärmen från slutsköljningen för att torka disken. Detta är den mest miljövänliga metoden.

Hårt eller mjukt vatten

För att säkerställa att din maskin fungerar fullt ut måste du ställa in vattenhårdhetsnivån på din maskin om du har en vattenhårdhetsnivåinställningsfunktion. Detta behöver bara göras när du först köper din nya maskin eller om du flyttar till ett område där vattenhårdheten är annorlunda. Handboken som medföljde din apparat kommer att ge mer detaljerad instruktion om hur du ändrar nivån.

Saker du inte bör köra i diskmaskinen

Någonting som är bra att veta och som förvånansvärt få människor känner till är att det finns en hel del som man INTE kan köra i diskmaskinen fast det är föremål man använder för matlagning och för att äta mat.

  • Aluminiumkärl eftersom dessa reagerar med tvättmedlet och kan bli missfärgade.
  • Antikt porslin eller handmålat porslin: porslinfärgerna försvinner.
  • Gjutjärnspannor eftersom de kan rosta.
  • Bestick av ben och trä eller bestick med plasthandtag. Handtagen kan spricka, svälla och förvrängas.
  • Oglaserat porslin: kan spricka.
  • Alla slags träprodukter som slevar och skålar kommer att svälla och så småningom spricka om de inte är specialbehandlade.

Slutligen

Du kanske vill ha en diskmaskin som fått bäst i test men glöm inte att kontrollera måtten, funktionerna och att maskinen får plats där du vill ha den. Ha koll på vad du kan och inte kan diska i den så håller den längre.