disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Gamingskärmar 2024

Det ultimata fönstret till datorns själ är en bra bildskärm. Oavsett om du spelar, tittar på film, redigerar bilder och videor eller studerar, allt du gör på din bildskärm kommer att vara tråkigt eller oinspirerande utan rätt skärm. Det är därför vi har undersökt de bästa gamingskärmarna för att du ska kunna njuta av en livlig skärm.

När det kommer till gamingskärmar finns det ingen lösning som passar alla. Det bästa valet beror på de spel du spelar, hårdvaran du har, dina visuella preferenser och din budget. Skärmspecifikationer kan vara skrämmande, särskilt om du handlar för första gången. I den här köpguiden kommer vi att dechiffrera all den förvirrande skärmjargongen och kondensera den till enkla rekommendationer för alla typer av spelare.

Välja bildskärmsstorlek och upplösning

Stationära bildskärmar mäts vanligtvis diagonalt i tum. De minsta bildskärmarna kan vara under 20 tum, och de största går upp till 55. Det kan tyckas att större betyder bättre; detta är dock inte alltid fallet. Många erfarna spelare erkänner faktiskt att de föredrar 24 till 27-tumsskärmar. Det här är storleken som gör att du kan se allt på en platt skärm på en gång när det ses från det typiska skrivbordsavståndet. Att gå över det och vända på huvudet varje gång du vill kolla vad som finns i det andra hörnet kanske inte är till hjälp om du gillar konkurrenskraftigt spel. Böjda skärmar kan dock vara större eftersom de omfattar synfältet på olika sätt.

Därefter bör bildskärmens storlek alltid beaktas tillsammans med dess ursprungliga upplösning. Detta är antalet pixlar som utgör bilden horisontellt och vertikalt. Typiska skärmupplösningar för gamingskärmar är Full HD (även kallat FHD), som mäter på 1920x1080 pixlar, Quad HD (även kallat QHD eller 2K), som mäter 2560x1440 pixlar, och 4K (ibland och mer exakt kallat UHD), som är 3840x2160 pixlar. Om endast en siffra anges i specifikationerna hänvisar den till den vertikala kanten.

Att välja rätt bildskärmstyp

För närvarande är de tre vanligaste LCD-teknikerna (liquid-crystal display) som används i PC-skärmar:

  • Twisted nematic (TN)
  • In-plane switching (IPS)
  • Vertikal justering (VA)

Den typ av panel du väljer kommer att påverka bildens skärpa såväl som svarstid. Detta är den tid det tar för en pixel att ändras från svart till vit (kallad svart-till-vit-svarstid) eller från en nyans av grått till en annan (kallad grå-till-grå-svarstid). En snabbare bildskärm innebär färre artefakter, som rörelseoskärpa och spökbilder. I vissa genrer räknas varje millisekund, och sådana spelare bör sträva efter så låg svarsfrekvens som möjligt. Men när du jämför specifikationer, kom ihåg att den angivna hastigheten är den bästa möjliga, och bildskärmen kan vara långsammare i verkliga omständigheter. Därför kommer att jämföra testresultat och användarfeedback ge en bredare bild.

TN paneler

TN-paneler har i allmänhet de lägsta svarstiderna (~1 ms) och högsta uppdateringsfrekvensen. Således lider de av minimal rörelseoskärpa eller spökbilder och är bra för användare som gillar snabba, konkurrenskraftiga spel. Dessa monitorer är också de billigaste. De vanligaste nackdelarna är mindre exakt färgrepresentation och sämre betraktningsvinklar. När den ses från sidan kan bilden se uttvättad ut. Men de moderna TN-monitorerna har åtgärdat dessa brister i viss utsträckning. Du kanske inte märker så stor skillnad mellan den senaste generationens TN och en IPS om du inte är en professionell designer.

IPS paneler

IPS-paneler är dyrare, men de erbjuder fantastiska betraktningsvinklar och suveräna färger, vilket gör dem väldigt populära bland spelare. De brukade ha långsammare svarstider (cirka 3-5 ms), vilket var för långsamt för mycket konkurrenskraftiga spelare. Tekniken har dock avancerat, och de bästa IPS-skärmarna har blivit tillräckligt snabba för alla spelgenrer.

VA paneler

VA-paneler utmärker sig med sin kontrast och bilddjup. Många experter anser att kontrasten är huvudkriteriet för bildkvalitet; Detta är alltså panelerna för videofiler. Betraktningsvinklarna och färgerna ligger någonstans mellan TN och IPS. Svarstiderna är återigen ~3-5 ms, vilket kan vara för långt för konkurrenskraftigt spel, men du kan hitta några snabba modeller om du är redo att betala ett högre pris.

OLED-paneler

Slutligen är du inte längre skyldig att skaffa en LCD-skärm, eftersom nästa generations OLED-paneler (organisk lysdiod) håller på att vända utvecklingen. Dessa erbjuder supersnabba svarstider, utmärkta betraktningsvinklar och oändlig kontrast. Den största skillnaden mellan en LCD och en OLED är att den senare inte förlitar sig på bakgrundsbelysning utan använder organiska lysdioder som kan slås på och av. Således ser svarta riktigt, djupt svarta ut. Andra fördelar är mindre påfrestning för dina ögon och lägre energiförbrukning. Nackdelarna? OLED-skärmar är dyra att tillverka; Därför måste du sträcka dig djupt in i din plånbok, och för närvarande finns det få modeller att välja mellan. Men denna teknik kommer sannolikt att bli den ledande i framtiden.

Andra överväganden

Böjd eller platt?

Bara genom att titta på de tillgängliga modellerna står de flesta spelare omedelbart inför dilemmat om de ska skaffa en platt eller böjd skärm.

Platta skärmar är fortfarande de vanligaste, och du hittar generellt modeller med bättre svarstider, högre uppdateringsfrekvens och bättre färgnoggrannhet.

Böjda bildskärmar kan erbjuda en mer uppslukande, filmisk upplevelse; de är vanligtvis ultravida och mäter 30 tum eller mer. De är dock mindre påfrestande för dina ögon på grund av sin form, och du kan fortfarande se hela skärmen utan att vrida på huvudet. En nackdel är att det kan bli bländning från vissa vinklar. De senaste modellerna har förbättrats mycket i detta avseende, men en platt bildskärm kommer att vara ett bättre val om din dator sitter i ett ljust område. Du måste också betala mer för en böjd bildskärm jämfört med en liknande kapabel platt skärm.

Om du föredrar en böjd bildskärm, var uppmärksam på dess krökning (leta efter ett "R"-nummer i specifikationerna). Denna siffra anger den krökta radien i mm, vilket också är det optimala siktavståndet. Några vanliga krökningsstorlekar är 1500R, 1800R, 3000R och 4000R. En lägre siffra innebär en större kurva och ett kortare maximalt betraktningsavstånd.

Bildförhållanden

Bredbildsformatet på 16:9 är för närvarande det vanligaste bildförhållandet för gamingskärmar och ett säkert kort för alla spel. På en 4:3-skärm kommer dina spel att se pressade ut och definitivt mindre uppslukande.

Sedan finns det ultravida bildskärmar med bildförhållanden som 21:9 eller 32:9. Dessa erbjuder ett ökat synfält, förutsatt att spelet stöder ett ultrabrett bildförhållande också. Om inte, kommer du att se tomma kanter på skärmen, och upplevelsen kommer inte att se bättre ut än på en 16:9-skärm. Antalet spel som fungerar på ultrawide fortsätter dock att växa, och för vissa genrer som multiplayer-spel kan den bredare utsikten erbjuda en konkurrensfördel.

FreeSync vs G-Sync bildskärmar

G-Sync och FreeSync är båda tekniker med variabel uppdateringsfrekvens. Med andra ord justerar de bildskärmens uppdateringsfrekvens till bildfrekvensen på ditt grafikkort (vanligtvis förkortat som GPU). Detta eliminerar rivning och stamning, vilket händer om monitorn börjar rita en ny ram innan den föregående har slutfört renderingen.

Båda teknikerna gör i princip samma sak och kan hittas på avancerade gamingskärmar. G-Sync är utvecklat av Nvidia; sålunda brukade det vara så att G-Sync-skärmar bara fungerade med Nvidia GPU:er. FreeSync är utvecklat av AMD, och tills nyligen skulle FreeSync-skärmar vara kompatibla uteslutande med AMD GPU:er.

Även om kompatibilitetslagen fortfarande är i kraft i många fall, finns det undantag nuförtiden. Till exempel kan vissa FreeSync-skärmar köra G-Sync. Och prestandamässigt är båda teknikerna jämförbara och har bara små skillnader som inte kommer att vara avgörande för de flesta spelare. Därför bör ditt primära kriterium för val vara den hårdvara du redan har och dess kompatibilitet. FreeSync-skärmar tenderar också att vara billigare, vilket hjälper om du har en snävare budget.

Hur är det med HDR?

HDR står för High Dynamic Range, vilket innebär en större kontrast och mer levande färger. Numera växer antalet spel som stöder HDR, och dessa förväntas se bättre ut på en HDR-kapabel bildskärm.

Prissättningen för sådana bildskärmar är dock också högre, och ofta är den visuella skillnaden inte tillräckligt märkbar för att betala mer. Om du vill ha den bästa HDR-upplevelsen, kolla vilka standarder som stöds. HDR10 är den vanligaste standarden på spelskärmar. Dolby Vision och HDR10+ är tekniskt överlägsna (och dyrare) men inte vanliga i spelvärlden än.

Kontrollera sedan de maximala ljusstyrkanivåerna, som mäts i nits. HDR-skärmar på nybörjarnivå är vanligtvis begränsade till 400 nits och är inte tillräckligt ljusstarka för att ge ett imponerande dynamiskt omfång. Om HDR är avgörande för dig, leta efter minst 600 nits.

Färgskala

Omfånget av färger en bildskärm kan ge kallas ett färgomfång. De flesta moderna gamingskärmar erbjuder dock ett mer än tillräckligt färgspektrum för en genomsnittlig användare (över 95 % av standard RGB). Tänk på att färgomfånget kan variera något mellan enheterna. Vissa monitorer levererar fantastiska toner ur lådan; andra kan ha nytta av kalibrering. Men med tanke på de många färglägen och justeringsalternativ som finns tillgängliga på nästan alla spelskärmar, kommer du att hitta en bra inställning.

Om du inte också behöver en bildskärm för designändamål rekommenderar vi att du först och främst fokuserar på paneltyp, hastighet och kontrast.

Bygg kvalité

Med alla överväldigande monitorspecifikationer glömmer folk ofta att tänka på byggkvaliteten innan de köper. Detta kan leda till besvikelse över det nya köpet, eftersom det kan visa sig vara suboptimalt för dina spelbehov.

  • Mät först och främst hur mycket utrymme du har på ditt spelbord. Böjda bildskärmar kräver i allmänhet mer utrymme, men även de platta kan vara ganska framträdande om de har skrymmande stativ.
  • Bildskärmsstativet ska vara stabilt och tillverkat av hållbara material som håller länge. Ergonomin är inte begränsad till spelstolar och skrivbord; kontrollera om det är möjligt att justera skärmens lutning, vridning och höjd för en bekväm position. Vissa modeller kan också svänga till porträttläge. Vi föredrar generellt bildskärmar med en utskärning i stativet som gör det möjligt att dölja kablarna för ett snyggare utseende.
  • En panelbeläggning kan vara blank eller matt. Glansiga beläggningar är gjorda av polymer eller glas och är det bästa valet för dem som älskar livfulla färger. De är dock inte optimala för ljusa rum på grund av bländning och reflexer. Matta beläggningar är vanligtvis gjorda av etsad plast. Deras färger är mindre ljusa, men de är robustare och hanterar reflexer bättre.
  • Ramtjockleken kan också påverka hur uppslukande din spelupplevelse är. Detta är lika sant när det gäller plastkanten runt skärmen och det svarta, pixellösa området på dess sidor. Tjocka, uttalade ramar kan distrahera och göra din spelupplevelse mindre uppslukande, så leta efter mindre.
  • Den inbyggda högtalarkvaliteten kommer att variera mellan modellerna, medan vissa spelskärmar inte har några högtalare alls. Om du vill ha ett fylligare ljud, leta efter minst 2-watts högtalare. Det är dock bäst att investera i dedikerade spelhögtalare eller skaffa ett spelheadset för en rikare ljudbild.
  • Antalet tillgängliga portar och deras placering kan också påverka användarvänligheten. De flesta datorer och bildskärmar har numera både HDMI och DisplayPort men dubbelkolla kompatibiliteten för att vara på den säkra sidan. Om du använder USB-enheter ofta, se till att det finns tillräckligt med USB-portar. Om det finns USB-C har du ännu fler alternativ och funktioner. Och om du bär hörlurar med sladd är ett 3,5 mm-uttag på sidan bekvämt också.