disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Laptops 2024

Bärbara datorer är en av de mest använda prylarna i världen; de kan användas för spel, design, musikproduktion och många fler. Det uppstår dock ett problem när du handlar efter en eftersom många potentiella köpare inte vet vilka specifikationer de ska leta efter. För att hjälpa till med det har vi täckt recensionen av några toppprodukter i den här artikeln.

När du köper din nästa bärbara dator måste du ha god kunskap om vilken typ av bärbar dator du vill ha. Nedan har vi försett dig med allt du behöver veta när du ska köpa din nästa bärbara dator.

Fördelarna med att äga en bärbar dator

När du jämför stationära och surfplattor med bärbara datorer kommer du att märka skillnaderna snabbt eftersom bärbara datorer är bärbara och kommer i ett stycke. Så varför är en bärbar dator ett bättre val för dig jämfört med datorer?

 • Till skillnad från stationära datorer behöver bärbara datorer mindre ström för att fungera
 • Bärbara datorer är bärbara och lätta att bära
 • Bärbara datorer kommer med inbyggda batterier och kan därför användas utan ström
 • Bärbara datorer är ganska lätta att installera eftersom det bara tar några ögonblick från att trycka på strömknappen för att den ska vara igång
 • Bärbara datorer väger betydligt mindre än stationära datorer eftersom de i genomsnitt väger 2-3 kg.

Operativsystem

Som du skulle gissa kommer bärbara datorer i olika former, modeller och märken. Dessa bärbara datorer kan utföra uppgifter lika men skiljer sig åt när det kommer till deras operativsystem. Att köpa en bärbar dator med rätt operativsystem är avgörande när du köper en bärbar dator, eftersom skillnaden i deras drift kraftigt påverkar hur mångsidig den bärbara datorn är. Operativsystem kan tas bort från dina bärbara datorer eller installeras om om behov uppstår. Nedan har vi försett dig med de olika operativsystemen för bärbara datorer tillsammans med deras fördelar och brister.

Microsoft Windows OS (operativsystem)

Microsoft Windows OS är ett välkänt operativsystem som används i olika bärbara datorer. Microsoft Windows OS lanserades den 20 november 1985 och är en grupp egenutvecklade grafiska OS-familjer. Vi har gett dig några av fördelarna och nackdelarna med detta operativsystem nedan.

Fördelar

 • OS är lätt att använda
 • Det finns ett brett utbud av programvara tillgänglig för Windows OS
 • OS är bakåtkompatibelt med äldre versioner
 • OS har stöd för senaste hårdvara

Nackdelar

 • OS kräver höga resurser, vilket innebär att kunderna kommer att behöva investera mycket i hårdvaran
 • Svag säkerhet
 • Benägen till viral attack

Linux OS

Operativsystemet Linux lanserades den 17 september 1991 av Linus Torvalds. Det är ett operativsystem med öppen källkod kopplat till Linux-kärnan. Vi har gett dig några av fördelarna och nackdelarna med detta operativsystem nedan.

Fördelar

 • OS är öppen källkod i den meningen att vem som helst kan se dess källkod och justera den efter smak
 • OSet behöver inget antivirusprogram
 • OS är perfekt för multitasking
 • OS kan köras korrekt på ett litet diskutrymme

Nackdelar

 • OS har begränsade hårdvarudrivrutiner
 • OS är inte så lätt att använda
 • OS har dåligt spelstöd

Apple Mac OS

Apple Mac OS släpptes den 24 mars 2001 och är ett eget grafiskt operativsystem skapat och distribuerat av Apple inc.

Fördelar

 • OS kommer med gratis inbyggda hjälpsamma appar
 • OS har ett rent användargränssnitt
 • OS är perfekt för multitasking
 • OS har ett stabilt säkerhetssystem
 • OS är kompatibelt med andra Apple-produkter och tjänster

Nackdelar

 • OS är ganska begränsat när det gäller appar från tredje part
 • OS är dyrt
 • OS saknar anpassning

Att välja rätt storlek

När du tänker på den bärbara datorn att köpa är storleken på skärmen och tangentbordet av stor betydelse. Beroende på dina behov kan valet av en mindre eller större bärbar dator vara den linje som delar din tillfredsställelse eller besvikelse med den bärbara datorn. Vi har försett dig med olika storlekar enligt dina behov nedan.

11-12 tum:

Bärbara datorer i denna kategori är mycket tunna och lätta. De väger i genomsnitt 2,5 - 3,5 pund och är ett perfekt val för resenärer eftersom de inte tar för mycket plats.

13-14 tum:

Om portabilitet och användbarhet är vad du letar efter, då är den här kategorin för dig.

15-16 tum:

Detta storleksintervall kan lätt vara den mest köpta laptopstorleken eftersom den erbjuder en större skärm. Om du inte planerar att ta med dig en bärbar dator vart du än går, då är det här för dig.

17+ tum:

Den här kategorin är perfekt för spel, videoredigering, fotoredigering och andra tunga tjänster. Om du passar i den här kategorin kommer den här bärbara storleken att möta dina behov.

Viktiga funktioner

Bärbara datorer kan vara enheter i ett stycke, men de är sammansatta av många komponenter. Vi kommer att diskutera några nedan.

Hamnar

Tillgängligheten och antalet portar på en bärbar dator är av avgörande betydelse när du köper en bärbar dator. Apple bärbara datorer eller Macbooks kommer till korta på detta område. De har ett begränsat utbud av portar och kräver tillägg som Apple USB-C Digital AV Multiport Adapter för att tillhandahålla olika portar. Några av nyckelportarna inkluderar HDMI, USB, SD-kortplatser, etc. Den viktigaste och vanligaste porten på en bärbar dator är USB-porten, ansvarig för dataöverföring. HDMI-porten är också avgörande om en tydlig skärm är vad du behöver.

Webbkamera

Beroende på om du behöver en bärbar dator för videokonferenser, ansiktstiming av familjen eller till och med arbetsmöten, är kvaliteten på din bärbara dators webbkamera något att överväga. För en webbkamera av bra kvalitet behöver du en bärbar dator med en webbkamerakvalitet på minst 1080p-upplösning. Andra upplösningar som 720p kan göra jobbet, men om videokvaliteten är vad du behöver, bör 1080p vara minimum.

Mikrofon

En kvalitetsmikrofon för din bärbara dator är ett måste för användare som gör många arbetsmöten via video. Ju bättre din mikrofon är, desto bättre låter du till vem du än pratar med. Anta dock att du letar efter mikrofonen av bästa kvalitet för din bärbara dator. I så fall bör du använda en extern mikrofon, vilket innebär att vilken bärbar dator du än köper måste ha kraven för anslutning av externa mikrofoner. Du behöver också en mikrofon med vissa specifikationer, som att ta upp mellanregister och höga frekvenser.

Visa

För mer visat innehåll på din bärbara dators skärm behöver du en bärbar dator med fler pixlar. Majoriteten av budgetbärbara datorer kommer med en skärm på 1366 x 768. Men för en bättre skärm finns det bärbara datorer med skärmkvaliteter på 1920 x 1080, ofta kallade 1080p. För optimal bildkvalitet har dyrare bärbara datorer en bildkvalitet på upp till 3840 x 2160, känd som 4k-upplösningen.

Batteri-liv

Batteritiden kan vara en viktig funktion för oavsett hur avancerad din bärbara dator är, batteritiden är inte bra, du kommer inte att ha en bra upplevelse av den. När du köper en bärbar dator bör du tänka på en bärbar dator med en batteritid på minst 7 timmar eller mer.

Laptopkomponenter att vara uppmärksam på

När du köper en bärbar dator finns det viktiga komponenter som du måste tänka på för att kunna använda den bärbara datorn till sin fulla potential. Nedan finns nyckelkomponenter att tänka på.

Processor

Din bärbara dators processor utför de primära logiska operationerna i din bärbara dator. Processorn spelar i stort sett en roll i i princip alla aspekter av din bärbara dator. Från musklick till spels smidighet, processorn är en nyckelkomponent i din bärbara dator, och du bör se till att du ger den ordentlig uppmärksamhet om du funderar på att köpa några av de bästa bärbara datorerna som finns. Två av de bästa bärbara processorerna är Intel och AMD, och du kan ta reda på varför nedan.

Intel

Om du använder din bärbara dator mycket kan en bärbar dator med en Intel-processor vara det bästa för dig eftersom den förbrukar mindre ström jämfört med andra. Intel-processorn genererar också mindre värme och är även kompatibel med olika moderkort som finns på marknaden. För optimal prestanda är den bästa Intel-processorn genom hela Intel-generationen Intel Core i9-11900K. Ett av de bästa sätten att välja det bästa från generationerna är att se dess klockhastighet mätt i GHz.

AMD (Advanced Micro Services, Inc)

Om säkerheten för din bärbara dator är av högsta prioritet för dig, är AMD-processorerna det bästa valet för dig eftersom de kan upptäcka virus med ett system som kallas EVP, vilket betyder förbättrat virusskydd. ADM-processorn är också betydligt billigare jämfört med Intel-processorerna. När du kör på en AMD-processor är den bästa processorn för den bästa bärbara upplevelsen genom generationerna AMD Ryzen 9 5900X.

Laptop RAM

RAM (Random-Access Memory) är en kritisk komponent i bärbara datorer och datorer i allmänhet. Dock tenderar priserna på datorer att gå upp när RAM-minnet ökar. Minst 4 GB RAM är en bra utgångspunkt.

4GB-8GB RAM:

Det här sortimentet är perfekt för tillfälliga användare som använder sina bärbara datorer för grundläggande saker som att surfa på internet, skriva, etc.

8GB-16GB RAM:

Denna mängd RAM är perfekt för videoredigering och fotoredigering. Den kommer att hantera de flesta datorprogram på medelnivå perfekt, som Adobe Premier.

16 GB-32 GB RAM:

Om du gillar spel passar denna mängd RAM bäst för dig.

SSD eller hårddisk

Kapacitet och kostnader bör inte vara de enda grunderna att tänka på när du väljer rätt lagring för din bärbara dator. Det kommer att vara tillrådligt att välja SSD framför hårddisken på grund av hastigheten på SSD. SSD:n använder elektriska kretsar och har inga rörliga delar, vilket har en kortare väntetid. Beroende på vad du lagrar i din bärbara dator räcker i genomsnitt 1TB.

SSD

SSD-hårddisken är känd för sin hastighet och används av många. SSD:n är dock dyrare än hårddisken.

HDD

HDD-hårddisken är betydligt billigare än SSD:n är en perfekt passform för att lagra stora filer som videospel och foton.

Grafikkort

Moderkorten på alla de flesta bärbara datorer har integrerade grafikkort. Grafikkortet är en viktig komponent i bärbara datorer eftersom det gör det möjligt för användare att spela vardagsspel och se några högupplösta filmer utan alltför mycket stress. Användare kommer att behöva kraftfulla icke-integrerade grafikkort för sina bärbara datorer om de kör kraftiga grafikprogram. Ett av de bästa grafikkorten du kan använda är NVIDIA GeForce-grafikkortet.

Integrerade grafikkort

De integrerade grafikkorten är mer ekonomiska och drar mer ström jämfört med det dedikerade grafikkortet. Vid felsökning av hårdvara är det också nödvändigt att använda det integrerade grafikkortet för att starta upp ditt system. NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU är vad vi kommer att rekommendera för din bärbara dator.

Dedikerat grafikkort

Det dedikerade grafikkortet är inte beroende av din bärbara dators RAM eftersom det har sin minneskälla. Om du gillar tung videoredigering eller spel är det dedikerade grafikkortet av avgörande betydelse för dig. Ett dedikerat grafikkort eller VRAM på 3 GB är idealiskt för bärbar datoranvändning.

Bästa märkena för bärbara datorer

De fem bästa märkena för bärbara datorer är Apple, Huawei, ASUS, Dell och Lenovo. Dessa märken är välkända för sin effektivitet och hållbarhet. Nedan har vi försett dig med deras beskrivningar.

Apple

Apples varumärke är lätt ett av USA:s bästa multinationella teknikföretag. Detta varumärke är specialiserat på elektronik, onlinetjänster och datorprogramvara. Till intäkter är Apples varumärke det största teknikföretaget i världen.

Huawei

Huaweis varumärke grundades 1987 och är ett av de ledande teknikföretagen i världen. Huaweis varumärke är specialiserat på informations- och kommunikationsteknik (IKT) och smarta enheter som inkluderar bärbara datorer. Varumärket har i genomsnitt 197 000 anställda.

SOM OSS

ASUS varumärke är ett multinationellt företag inom hårdvara och elektronik. Detta varumärke grundades 1989 och är det största spel- och moderkortsmärket i världen. 2007 förändrade ASUS-företaget PC-branschen till det bättre med lanseringen av sin Eee PCTM.

Dell

Grundades av Micheal Dell 1984 och är ett av USA:s största multinationella datorteknikföretag. Varumärket Dell fokuserar på utveckling, försäljning och reparationer av datorprodukter. Varumärket Dell har en personalstyrka på 165 000 anställda.

Lenovo

Varumärket Lenovo är även känt som Lenovo Group Limited, är ett multinationellt teknikföretag med ursprung i Kina. Lenovo-företaget utvecklar, tillverkar, designar och distribuerar persondatorer, surfplattor, superdatorer och andra smarta enheter.