disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Non Stick Stekpannor 2024

En stekpanna med non-stick är ett måste för de flesta kök eftersom de låter dig laga saker som normalt sett fastnar på andra pannor och att städa upp är superenkelt. Alla non-stick-pannor är dock inte byggda likadant, så du bör välja en som håller länge och presterar bra. Vi har hittat några av de bästa non-stick-pannorna som finns tillgängliga för att hjälpa dig att begränsa dina alternativ.

Att hitta den bästa stekpanna med non-stick som passar dina vardagliga matlagningsbehov är ingen lätt uppgift. Det finns tusentals kokkärl att välja mellan, och tillverkare använder förvirrande produktbeskrivningar, som ett superstarkt tvåskikts Eterna-system eller trippelgranitbeläggning. Men vad betyder allt? Vår köpguide kommer att förklara grunderna i världen med non-stick stekpanna.

Non-stick beläggningar

Beläggningen är essensen av en non-stick panna. Det är detta som förhindrar att maten fastnar och gör pannorna lätta att använda. Beläggningen kommer så småningom att slitas ner, och det finns inget sätt att reparera den. Därför kommer ingen non-stick panna någonsin att hålla så länge som obelagda metallpannor som rostfritt och gjutjärn, men vissa beläggningar är mer hållbara än andra.

Generellt finns det två typer av non-stick beläggningar: PTFE och keramik. PTFE är allmänt känt som Teflon, men det är bara Duponts varumärke för deras PTFE-produkt. Denna beläggning har funnits i decennier. Men på grund av växande hälsooro för kemikalierna kopplade till teflon har en alternativ beläggning dykt upp, keramisk.

När du får en non-stick panna hoppas du att den kommer att ha en bra "släpp". Frigöringen är den term som används för att beskriva hur väl non-stick-beläggningen tillåter mat att röra sig runt pannan. En bra non-stick panna gör att du kan laga mat som stekt ägg med lite eller ingen olja, så det här är en trevlig funktion att leta efter.

Teflonbeläggningar

Teflon har ett dåligt rykte i vissa kretsar, och det finns en anledning till detta. Historiskt har teflon bundits till kokkärl med PFOA eller perfluoroktansyra, som har visat sig vara cancerframkallande. Nuförtiden används detta ämne inte längre i tillverkningsprocessen av Teflon men se till, kontrollera alltid om tillverkaren indikerar att pannan är "PFOA-fri".

Nu använder tillverkare Gen X eller andra syntetiska polymerer som kallas termoplaster. Den mest populära beläggningen är teflon, men vissa tillverkare använder också olika märken som Eterna eller Quantanium som också är PTFE-baserade beläggningar.

Hälsoorganisationer hävdar att PTFE-baserade beläggningar är säkra upp till 270°C. Över denna temperatur kan PTFE börja bryta ner och frigöra kemikalier i luften, vilket kan orsaka influensaliknande symtom för människor, men kan vara dödligt för husdjur, särskilt fåglar. Så överhett inte några non-stick kokkärl! Om det används på rätt sätt finns det inga bevisade risker för människor från PTFE-beläggningar.

PTFE är fortfarande den mest populära typen av non-stick beläggning eftersom den är lättillgänglig och det gör matlagningen så enkel. PTFE-beläggningar tenderar att repa lätt och kommer sannolikt att flagna, men intag av små flingor av non-stick-beläggningen anses inte vara farligt. Om du vill köpa en teflonpanna, leta efter kastruller med flera lager beläggning eftersom dessa är mer hållbara och håller längre. Undvik att använda metallredskap även om tillverkaren säger att det är okej.

Keramiska beläggningar

Keramiska beläggningar blir allt populärare som ett hälsosammare alternativ till teflon. Vissa säger att keramik fortfarande har många nackdelar: det slits av ännu snabbare än teflon och beläggningen är mer benägen att fastna. I våra tester fann vi att detta var falskt.

Keramiska kokkärl kan prestera lika bra som teflon, men det finns säkert vissa skillnader. Beläggningarna är vanligtvis gjorda av sand, som förvandlas till sol-gel. Eftersom keramiska pannor är gjorda av hårdare, sprödare material än teflon, fann vi att keramiska beläggningar är svårare att repa; men när de börjar flisa och spricka kommer de att slitas ner snabbare.

De mest populära keramiska beläggningarna är Thermolon och Greblon. Men för att vara säker på att pannan faktiskt är keramisk belagd, kontrollera att tillverkaren säger ''PTFE-fri''.

Teflons negativa rykte har skapat en våg av vilseledande marknadsföringspåståenden. Varumärken använder termer som sten- eller granitbeläggning för att få dig att tro att dessa kokkärl har naturliga beläggningar. Men i verkligheten är de flesta av dessa också helt enkelt färgade PTFE-beläggningar. Först när tillverkaren anger "PTFE-fri" kan du vara säker på att den är keramisk.

Vård

Oavsett vilken non-stick beläggning du väljer kräver båda speciella. non-stick-beläggningar är spröda och när de börjar slitas förlorar pannan sin non-stick-prestanda. För att undvika repor, använd alltid matlagningsredskap som inte är av metall, som trä, plast eller silikon. Även om tillverkaren säger att beläggningen är metallsäker rekommenderar vi att man håller sig till skonsammare alternativ.

Som det är med alla typer av kastruller, kyl alltid pannan innan du tvättar den. Med non-stick pannor rekommenderar vi att du undviker maskintvätt. Även om vissa kokkärl hävdar att de är diskmaskinssäkra, kan detta slita ner beläggningen snabbare. Tvätta istället för hand med tvålvatten och en mild svamp. Skrubba aldrig.

För att undvika att av misstag repa beläggningen när du förvarar pannan, använd alltid något slags skyddande lager mellan kastrullerna om du staplar dem. En enkel pappershandduk räcker, men du kan också köpa pannskydd i alla former och storlekar.

En annan sak du vill undvika med non-stick pannor är en sprayburkolja som Pam. Dessa kan fästa på ytan och faktiskt göra den ursprungliga non-stick beläggningen mindre effektiv över tiden. Naturliga oljor är okej att använda, men undvik alltid överhettning.

Konstruktion av pannan

Det finns mer i en non-stick pan än bara beläggningen. För att säkerställa jämn uppvärmning och jämn temperatur är materialet i pannan viktigt. I allmänhet är pannor med non-stick gjorda av antingen aluminium eller rostfritt stål.

Pannor i aluminium

Aluminiumpannor är vanligtvis billigare, men deras kvalitet beror på tillverkningsprocessen. Stämplade aluminiumpannor är väldigt tunna, så de är inte lika hållbara, men folk väljer dem på grund av deras lägre pris. På nackdelen är de mer benägna att deformeras.

Gjutna aluminiumpannor tillverkas genom att flytande aluminium hälls i en form, där det stelnar till önskad form. Gjutna aluminiumpannor är av hög kvalitet och ganska hållbara, vilket kan resultera i ett högre pris.

En smidd aluminiumpanna görs genom att värma en bit aluminium till en hög temperatur och sedan forma den till en panna med hjälp av en form och en press. Denna process, känd som smide, ger aluminiumet ökad styrka. Smidda aluminiumpannor är tyngre och mindre benägna att deformeras.

Den sista typen av aluminiumpanna är anodiserad. Tillverkningen av anodiserade pannor inkluderar en av metoderna som nämnts ovan, men aluminiumet härdas med en elektrokemisk process för att göra det mindre reaktivt och mer hållbart.

Även om aluminiumpannor är relativt billiga, har själva materialet stora värmeegenskaper, värms upp snabbt och jämnt samtidigt som det är känsligt för temperaturförändringar.

Rostfria pannor 

Andra non-stick pannor är gjorda av rostfritt stål, vilket inte är en bra värmeledare ensam. Därför har rostfria kokkärl vanligtvis ett lager av aluminium eller andra typer av metall bundna till kroppen.

Rostfria pannor kan delas upp i pläterade och skivade pannor. Klädda pannor har ett rykte om kvalitet och bättre värmeprestanda. Vi testade två non-stick pannor i rostfritt stål med skivbotten. Dessa kokkärl tenderade att bli varmare snabbare, vilket inte är säkert för PTFE-beläggningar.

De flesta non-stick pannor är lämpliga för elektriska, keramiska toppar och gasspisar. Induktionsanvändare måste kontrollera om deras aluminium- och rostfria non-stick-pannor fungerar på induktion. Dessa material behöver en extra platta av magnetisk metall för att fungera på en induktionsspis.

Vilken storlek behöver jag?

Storleken på pannan är mycket viktig för att se till att du har en panna som är tillräckligt stor för dina behov samtidigt som du undviker överfull mat. Den vanligaste storleken är 10 tum, vilket kommer att passa de flesta. Denna storlek räcker till 2–3 personer. Om du lagar mat för en större familj, välj en 12-tums panna, men se till att du har en spis som klarar en sådan storlek.

Mindre pannor som en panna med en diameter på 8 tum är mer lämpliga för frukost för att steka 1 eller 2 ägg. Även om du lagar mat för 1–2 personer rekommenderar vi att du skaffar minst en 10-tums panna för att bekvämt laga mat, vända och röra om utan att spilla.

Pannans form påverkar den faktiska storleken på tillagningsytan. Ändå använder tillverkarna fortfarande den totala diametern istället för matlagningsytan. Om din valda panna har bredare sidoväggar, blir matlagningsytan mindre.

Slutsats

Om du vill köpa en non-stick stekpanna, bestäm först om du är bekväm med PTFE (Teflon)-beläggningen eller keramiken. Tänk på priset du är villig att betala samtidigt som du tänker på att ingen non-stick-panna kommer att hålla för evigt. Leta efter hållbara kokkärl (smidd eller anodiserad aluminium) med flera lager av beläggning. Men viktigast av allt, kom alltid ihåg att använda din non-stick med försiktighet för att förlänga dess livslängd.