disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Perkolatorer 2024

Perkolatorn uppfanns redan på i början på 1800-talet och har funnits i varianter sedan dess. Dock har mycket lite förändrats i funktion sedan dess. Många människor svär vid Perkolatorn som överlägsen när det kommer till att brygga perfekt kaffe. En perkolator är dessutom lika enkel att använda som en vanlig kaffebryggare men du slipper hålla på med kaffefilter. Lite kuriosa är att en del kallar den ”Perkulator” och i talspråk är detta korrekt. Om du ska skriva ska du dock använda ”Perkolator”. Om du är på jakt efter den bästa perkolatorn rekommenderas att du tittar på våra utvalda perkolatorer som fått bäst i test eller perkolator bäst i test, som det egentligen ska skrivas.

Köpguide

I perkolator test hyllas ofta perkolatorkaffe eftersom cirkulationen av kaffet i kannan ger ett överlägset djup i kaffesmaken. En del människor kan inte tänka sig att dricka någonting annat. Om du är ute efter att köpa en perkolator finns det dock några saker som kan vara bra att känna till.

Hur en perkolator fungerar

Perkolatorn ser nästan ut som en termos och består av två delar: En del innehåller vatten, som kokas upp och i den andra delen är det malt kaffe. Perkolatorn cirkulerar vätskan genom de krossade kaffebönorna för att få önskad styrka och aromrika smak. Det som skiljer en perkolator från en vanlig kaffebryggare är att vattnet passerar filtret flera gånger tills det når kokpunkten. En av fördelarna med att kaffet cirkulerar är att kaffearomen kommer fram ordentligt. Det tar nämligen upp till fem minuter för kaffet att lämna ifrån sig all sin smak. Därefter bryter perkolatorn strömmen automatiskt, ungefär på samma sätt som en vanlig vattenkokare. När perkolatorn har cirkulerat klart har du det färdiga kaffet i en behändig termos som håller kaffet varmt.

Fördelar med perkolator

Brygger gott, svart kaffe: En stor anledning till varför perkolatorn används istället för en vanlig kaffebryggare är cirkulationen som gör att kaffet går igenom bönorna flera gånger. Detta resulterar i en tydligare och starkare kaffesmak. Det tar nämligen några minuter för kaffet att släppa ifrån sig alla sina smakämnen.

 • Termosfunktion som håller värmen: En perkolator är ofta utformad för att fungera som en termos. På så sätt behålls värmen och du kan njuta av kaffet längre än om du brygger en kopp åt gången. Dessutom minimeras riskerar för att kaffet bränns, vilket lätt kan hända när kaffet står på värmeplattan för en vanlig kaffebryggare.
 • Passar dig som ofta brygger en hel kanna åt gången: För dig som dricker mycket kaffe eller om ni är flera i hushållet är perkolatorn smidig eftersom den håller kaffet varmt. En annan sak med perkolatorn är att det blir mycket godare kaffe av att brygga en full kanna. Perkolatorer är inte gjorda för att brygga enstaka koppar.

Olika perkolatormodeller

Det finns olika modeller av perkolatorer.

 • Med sladd: Det finns de som har en sladd och dessa är kanske den populäraste modellen. Enkla att använda och smidiga att rengöra och underhålla. De flesta av dessa brygger en full kanna på cirka 10 koppar och håller värmen mellan 1-4 timmar beroende på modell.
 • Med laddningsstation: Sedan finns de som har en elstation där de laddas, som en vanlig vattenkokare. Dessa är smidiga att använda men det gäller att komma ihåg att inte ha perkolatorn på laddningsplattan när kaffet är klart. De är enkla att rengöra och underhålla. De flesta av dessa brygger en full kanna på cirka 10 koppar och håller värmen mellan 1-4 timmar beroende på modell.

Manuella Perkolatorer

Det finns också perkolatorer som används direkt på spisplattan. Dessa har sitt ursprung i Italien där många har en i sitt kök för att göra en morgon espresso. Också i länder som Storbritannien blir dessa klassiska perkolatorer allt mer populära. Nackdelen med dessa är att de flesta av dem är ganska små och att det tar lång tid att brygga kaffe med dem. Spisen kommer nämligen inte upp på så hög värme som behövs särskilt snabbt. Såvida du inte använder en induktionshäll på hög värme. Har du induktion måste du dock kontrollera att perkolatorkannan är gjord för induktion med en bottenplatta av koppar eller liknande. Manuella perkolatorer gör riktigt gott kaffe men det blir en del pyssel. För dem som har gott om tid (och tålamod) under helgerna kan det dock bli en trevlig kafferitual.

Autoavstängningsfunktion

Perkolatorbehållaren håller kaffet varmt i upp till 1 timme efter avstängning. Den stänger av sig själv efter ungefär 40 minuter till en timme. Många tycker det är skönt om man inte glömmer att stänga av den själv.

Hur du gör kaffe med en perkolator

För den bästa smakupplevelsen rekommenderar vi att du alltid brygger en hel kanna åt gången. Brygger man mindre mängder riskerar man att vattnet kokar för snabbt och perkolatorn stänger av sig utan att vattnet har passerat tillräckligt många gånger genom filtret.

 •  Ta bort locket, kaffebehållaren med tillhörande sil och stigarröret;
 •  Tillsätt kallt vatten, fyll på tills vattnet når maxlinjen på perkolatorn;
 •  Sätt tillbaka stigarröret i perkolatorn och kaffebehållaren utan silen;
 • Tillsätt kaffe, ungefär 1 msk per kopp som ska serveras. Det rekommenderas att använda presskaffe till perkolatorbryggaren och så ska man räkna med 1 msk kaffe per kopp. Om man vill ha lite starkare kaffe kan man räkna 1,5 msk kaffe per kopp;
 • Sätt tillbaka silen på kaffebehållaren och locket på kannan;
 • Starta bryggaren;
 • När perkolatorns lampa tänds är kaffet klart.

Rengöring

En perkolator rengörs på samma sätt som andra kaffebryggare. När vatten strömmar genom systemet fastnar de små kalkpartiklar på insidan av burken och i röret, vilket bildar en beläggning. Detta är kalkpartiklar som blir kvar när vattnet har avdunstat. För att förhindra tjock beläggning, så att vattnet kan fortsätta strömma lätt igenom, bör man avkalka perkolatorn. Gör detta regelbundet så perkolatorn inte får stopp. En ren kaffebryggare ger också ett mycket godare kaffe. Du kan använda antingen avkalkningsmedel eller en blanding av 1 del vatten och 6 delar ättika för att få bort kalkbeläggningen.

Var kommer namnet ifrån?

Namnet perkolator kommer från engelskans ”Percolator” som härstammar från ”percolation” eller ”to percolate” vilket är ett begrepp som används inom fysik. Det betyder; att filtrera vätska genom ett filter. Ganska passade, eller hur?

Sammanfattning

Vi hoppas att du har nytta av vår sammanställning av kaffe perkolator test men också av vår köpguide! Det är inte så våldsamt mycket att tänka på när man ska köpa en perkolator men man behöver ta ställning till modellen. Vill du ha en sladd, en laddningsplatta eller en manuell? Sedan gäller det att tänka på hur stor kanna du behöver. Efter det är det bara att följa stegen i hur du gör det godaste kaffet med perkolatorn.