disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Smart TV 2024

En Smart TV är nästan ett måste i alla hem idag. Du kan bland annat surfa, spela spel och musik och spela in program och pausa dem. Utbudet av smart-apparater är dock stort och det kan vara klurigt att navigera. Oavsett om du letar efter en bra smart tv eller en prisvärd smart tv finns det saker att tänka på innan du gör ett köp. Vi har därför skapat en guide där vi tar upp allt det som du behöver tänka på för att göra det bästa köpet utifrån dina behov och funktioner.

Vad är en Smart TV?

Smart TV är en tv som kan kopplas till internet och få i stort sett samma funktioner som du har i din smartphone, surfplatta eller på din dator. Du kan bland annat surfa, spela spel och musik. Med en Smart TV har du ofta också möjlighet att spela in program och pausa dem.

Smart TV är ett samlingsbegrepp för den nya generationens tv-apparater och innebär enkelt utryckt att den kan utökas med ytterligare funktioner än den hade när du köpte den och helt enkelt bli "smartare" genom att TV:n kan kopplas till internet. Men det finns en del saker att fundera igenom innan du gör ett köp och i den här guiden har vi samlat de allra viktigaste.

Skärmar

Man kanske tänker att en skärm är en skärm och inte reflekterar så mycket över hur den fungerar men i en TV är skärmen det allra viktigaste eftersom kvalitet och funktionalitet för bilden blir helt avgörande beroende på vilken typ av skärm du har. Det finns en mängd olika tekniker för att bygga skärmar och nedan kommer en lista på de vanligaste så att du vet vilka som finns.

LCD (liquid-crystal display): är en plattskärm som använder flytande kristaller i kombination med polarisatorer. Flytande kristaller avger inte ljus direkt utan använder istället en bakgrundsbelysning eller reflektor för att producera bilder i färg eller monokrom.

Plasmateknik: är en typ av plattskärm som använder små celler som innehåller plasma vilket är joniserad gas som svarar på elektriska fält. Fram till cirka 2007 användes plasmaskärmar ofta i stora tv-apparater. Plasma ger vanligtvis en bättre bild i lite dunklare rum och är även något energisnålare än LCD-skärmar.

LED: är en platt skärm som använder en mängd ljusemitterande dioder. Deras ljusstyrka gör att de kan användas både inomhus och utomhus. Skärmarna är väldigt tunna och har låg energiförbrukning.

Full HD: full hd betyder att upplösningen är 1920x1080 pixlar vilket ger en riktigt bra bild.

Ultra-HD, UHD, 4k: dessa har en betydligt bättre upplösning än skärmar med full HD, fyra gånger bättre, för att vara exakt. En ultra hd-skärm kan ha en upplösning på 3840 x 2160 pixlar (kallat 4K) och upp till 7680 x 4320 pixlar (kallat 8K).

OLED: Dessa skärmar använder ett lager organiska lysdioder, kontrollerade på pixelnivån, för att uppnå absolut svart och fantastiska kontrastnivåer.

QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode): Alla QLED-TV-apparater har ett kvantpunktsfilter vilket är en film med små partiklar som kan kontrolleras exakt. Detta ger ett bredare och mer varierat utbud av verkliga färger, oavsett vilka förhållanden du tittar på skärmen.

Hur stor TV skärm ska jag ha?

Oavsett om du letar efter en enkel eller högpresterande TV kommer den största faktorn i ditt beslut förmodligen att vara skärmstorleken. En tumregel här är att tänka på hur många personer i din familj som vanligtvis tittar samtidigt och var du ska sätta din nya TV. Välj sedan den största skärmstorleken som passar i det utrymmet.

19 - 32 tum: En mindre modell perfekt för köket eller sovrummet.

33 - 43 tum: För medelstora rum och för vardags TV, nyheter och filmer.

44 - 55 tum: För större rum och för dem som älskar sport, filmer eller spelar mycket spel och vill ha en ultimat upplevelse.

55+ tum: Lämplig för större utrymmen och för dem som älskar film.

Den vanligaste storleken idag är mellan 55 och 65 tum.

Vill du hänga upp TV:n på väggen?

Det finns några olika typer av monteringsanordningar för att hänga upp TV:n men någonting som är viktigt att tänka på är också väggen som TV:n ska monteras på. Om TV-skärmen är stor är den kanske för tung för att hängas upp.

Platt mot väggen: Dessa monteringanordningar gör att din TV sitter i linje mot din vägg och har inte en utsträckt arm, så att du inte kan justera vinkeln.

Med lutning: Dessa monteringansordningar har en liten utdragbar arm som böjer sig horisontellt så att du kan justera vinkeln.

Med lutning och sidflyttning: Dessa monteringsanordningar rör sig både horisontellt och i sidled för att justera visningsvinkeln. De har en längre arm och vissa modeller har dessutom en bas för extra säkerhet och stöd.

Multipositionell: Den mest flexibla monteringsanordningen för TV. De är lite större men dessa gör att du får mer möjlighet till rörelse för att hitta den bästa vinkeln.

Portar

För att du ska kunna använda din TV på ett effektivt sätt är det viktigt att kontrollera att den har alla de portar du kommer behöva.

LAN: Detta ansluter din TV till din router. En trådbunden internetanslutning kan ibland vara snabbare än att ansluta via WiFi till ditt hemma-Internet.

HDMI: Din HD-anslutning behövs för enheter som DVD-spelare och spelkonsoler. Du behöver också ha en HDMI-kabel.

Optisk: Den här porten är avsedd för dina ljudanslutningar. Används mest för ljudfält och högtalare.

AV: Ansluts till enheter, på samma sätt som HDMI, men bara i standarddefinition.

USB: Låter dig ansluta din TV till din telefon eller surfplatta

Värt att notera är att det inte finns portar för Wi-Fi. Om din TV har Wi-Fi bör du kunna ansluta den till ditt hemma-WiFi under installationen.

Vad du också ska tänka på

  • Leta efter en TV med minst fyra HDMI-portar och välj det nyare HDMI 2.1-formatet. Du kommer snabbt upptäcka att detta kommer göra ditt TV liv enklare. Det är fler saker än man tror som ska kopplas via HDMI.
  • Leta efter en HDR-kompatibel uppsättning som erbjuder mer realistiska färger och bättre kontrast.
  • Planera för att också köpa en soundbar. TV-högtalarna är idag sämre eftersom skärmarna är tunnare.

Ljudet

Alla TV-apparater har sina egna inbyggda högtalare för att leverera ljud men eftersom TV-apparater har blivit allt smalare med tunnare ramar finns det mindre utrymme på framsidan för högtalare. Om du vill ha djup bas, tydlig diskant och rymdfylld ljud är det väl värt att investera i en soundbar eller ett hemmabiosystem.

TV bänk

Tänk på höjden innan du köper en Tv-bänk eftersom det kommer att påverka höjden på din TV. Om bänken är för hög kan det bli obekvämt att titta på den och detsamma gäller om den är för låg. Tänk på bredden också. En bra tumregel är att tänka att Tv-bänken ska vara minst 10 cm bredare än din TV men inte så bred att din TV ser liten ut. De ska också vara lätta att flytta, ha utrymme för att lagra DVD-skivor, konsoler eller kablar och passa in i ditt rum designmässigt.

Slutligen

Det finns flera faktorer som är viktiga när du ska köpa en Smart TV men de viktigaste besluten är storleken på skärmen, vilken typ av skärm och uttag så att du kan få ut maximalt av din upplevelse och kunna använda din Smart TV på det sätt du önskar. Missa heller inte att läsa vår smart tv bäst i test med olika kategorier där du kan får hjälp att hitta den bästa smart tv:n för just dig.