disclaimer

www.kopsmartare.com deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

TOPP 5 Bästa Vakuumförpackare 2024

Vad är en vakuumförpackare?

En vakuumförpackare är en praktisk uppfinning som hjälper dig att hålla din mat fräsch längre. När du plastar in din mat och suger ut luften så tar det sedan längre tid för maten att brytas ner, eller som man säger med vardagsspråk, bli dålig. Därför är det praktiskt att som privatperson äga en vakuummaskin för hemmabruk.

Att köpa sin första vakuumförpackare kan vara en utmaning. Det kan vara svårt att veta vad det är man egentligen letar efter. Exempelvis, vad är skillnaden från ett märke till ett annat? Det är därför som vi har tittat närmare på de olika vakuumförpackarna som finns så att vi kan hjälpa dig att hitta den bästa vacuumpackaren för dig och dina behov. Vi kommer att titta närmare på olika vakuumförpackare som är bäst i test så att du på så vis får en överblick över de bästa vakuummaskinerna på marknaden. Vi kommer också prata om varför det är bra att ha en vacuumpackare och hur man använder den. Så läs vidare!

Hur fungerar en vakuumförpackare?

Med hjälp av en vakuum maskin kan du lyckas hålla maten fräsch upp till fem gånger längre än den annars skulle. Det är egentligen ganska enkelt att lyckas med detta. Det handlar bara fem enkla steg.

  1. Fyll påsen med det som ska bevaras. Det kan vara fisk, kött, potatis, grönsaker, ost eller andra pålägg. Placera sedan öppningen i maskinen. Tänk på att innehållet inte bör vara för flytande då även vätska avlägsnas när du vakuumförpackar. Påsen bör heller inte vara för full då den kan spricka. Fyll endast till 2/3.
  2. När du lagt öppningen i maskinen är det dags att stänga locket och trycka på knappen som förseglar den. Om du har en mer avancerad vakuumförpackningsmaskin välj då först en passande hastighet och om din matvara är fuktig eller torr.
  3. Om din maskin är automatisk så kommer den nu att vakuumförpacka maten åt dig och säga till när den är klar. Det bör inte finnas köttsaft eller liknande där påsen ska stängas då detta kan förhindra att påsen stängs ordentligt.
  4. Förvara den vakuumförpackade maten i kylen eller frysen. Det beror såklart på när du tänker äta den. Beroende på din modell av vakuumförpackare och plasten på påsen så kan du kanske också tillaga maten i förpackningen i mikrovågsugnen eller genom sous vide – metoden.
  5. Rengör din maskin. På så sätt kommer den att hålla längre.

Men hur kan det vara så enkelt att få maten att hålla upp till fem gånger längre? Därför att bakterier som bryter ner och förstör, exempelvis kött, behöver syre för att utvecklas och föröka sig. När man då suger ut luften och därmed också syret så begränsas tillväxten av dessa bakterier. Detta gäller även mikroorganismer och mögel som också förstör maten. Därför när man vakuumförpackar mat så ser man till att det i stort sett inte finns någon syre runt maten, och på så sätt håller den längre. Tänk däremot på att vakuumförpackning inte skyddar mot alla bakterier. Exempelvis mjölksyrabakterier samt sjukdomsframkallande bakterier kan fortfarande överleva vilket gör att man fortfarande måste vara försiktig och självklart tillaga maten ordentligt.

Huvudegenskaper hos en vakuumförpackare

Det en vakuumförpackare främst ska göra är att försegla påsen som du vill förvara maten i och även suga ut luften ur den. Det finns även vakuumförpackare som kan hjälpa dig att plasta in mat på vanligt sätt och som kan suga ut luften ur specialgjorda burkar och andra förpackningar. I detta vakuummaskintest så kommer vi nämna de olika vakuumförpackarnas egenskaper och hur de kan hjälpa dig att bevara din mat längre.

För – och nackdelar med en vakuumförpackare

Det är svårt att nämna en direkt nackdel med den vakuumförpackare då den egentligen är där endast för att hjälpa dig. Det som går att säga är att den tar plats. I dagsläget finns det så otroligt många köksmaskiner att det kan kännas jobbigt att ha ännu en till på köksbänken. En vakuumförpackare är i regel inte så stor att du inte skulle få plats med den i köksskåpet, men då finns ju också risken att man inte använder den.

Fördelarna med att använda den är däremot många. Idag är en av de största miljöbovarna matsvinnet. En vakuumförpackare hjälper till så att detta matsvinnet minskar. Den kan på så sätt också hjälpa dig att spara pengar då du drar större nytta av det du köper. Du kan också köpa större förpackningar som hjälper dig att spara pengar för att sedan frysa in maten i vakuumförpackade portionspåsar. På detta sättet kan du också utnyttja nedsatta priser till max. Du sparar också plats i kyl och frys då vakuumförpackad mat i regel tar mindre plats än när du förvarar maten i burkar eller vanliga fryspåsar.

Denna metoden förhindrar också frostskador på maten när den fryses in. Exempelvis så kan en entrecote som har en fin fettkant börja härskna i frysen, trots att det är minus 18 grader. Det är syret som gör att fettet börjar härskna. Med andra ord så förhindrar man att detta händer om du istället vakuumförpackar köttet. Härsket fett är troligtvis inte hälsofarligt men smaken påverkas negativt. Vakuumförpackningen förhindrar också att köttet börjar frystorka vilket också försämrar kvaliteten. Läs därför vidare i detta vakuumpackaretest för att hitta dig en egen vakuumförpackare.

I vilka situationer är det praktiskt med en vakuumförpackare?

Att vakuumförpacka maten är egentligen alltid praktiskt i och med att dina matvaror håller längre när luft och syre avlägsnas. Men det finns även fler anledningar att skaffa en praktisk och bra vakuumförpackare. Den går nämligen att använda vid matlagning enligt sous vide – metoden. Denna metoden går ut på att man tillagar mat, speciellt kött, vakuumförpackat. Maten sjuder under lång tid i sin vakuumförpackning i en låg, specifik och jämn temperatur. Detta gör att köttet blir mörare och även bevarar fler vitaminer och mineraler. Det beror på att köttsaften tillsammans med dessa vitaminer och mineraler stannar kvar i köttet och inte försvinner såsom de gör när man exempelvis steker köttet.

Så funderar man på att köpa en sous vide – maskin så bör man även äga en vakuumförpackare. På detta sätt kan du laga restaurangmat hemma i ditt eget kök då denna metoden är mycket populär i restaurangkök. Tänk däremot på att tillagningstiden och temperaturen varierar beroende på vad du lagar. Exempelvis så behöver en köttbit med mycket bindväv tillagas under en längre tid än en köttbit med mycket lite bindväv. Bindväv omvandlas nämligen till mjukt gelatin när det tillagas under lång tid. På så sätt blir det mjukare och mindre segt ju längre tid du ger köttet. Så fortsätt läsa för att hitta den vakuummaskin som fått bäst i test och passar just dig bäst.

Hur länge håller en vakuumförpackare?

Det är inte bara maten som håller länge utan även vakuumförpackaren i säg bör inte gå sönder i första taget om du tar hand om den och håller den ren och snygg. Många gånger har vakuumförpackarna en robust och säker konstruktion så att de håller länge. Vakuumförpackre kan ha allt från en till fem års garanti beroende på modell och tillverkare. Du kan med andra ord känna dig trygg med ditt köp.